Haber

ŞANLIURFA’DA, BİBERLE HAZIRLANAN 63 YEMEK TANITILDI

ŞANLIURFA’da yörede ‘isot’ olarak adlandırılan pul biberden yapılan ve kentin plakası olan 63 çeşit yöresel yemek tanıtıldı.

Şanlıurfa’da, biberden yapılan 63 çeşit yemeğin tanıtımı şefler tarafından yapıldı. Tanıtım aktifliğine katılan Büyükşehir Belediye Lideri Zeynel Abidin Beyazgül, yemeklerin tadına baktı. Kentin isot ile bütünleştiğini ve her yemekte kullanıldığını belirten Zeynel Abidin Beyazgül, “Bizim çocuklarımız çiğköfte ile yetişiyor. Başka illerde çocuklar süt ile beslenirken bizimkiler ise çiğköfte ile yetişiyor. Bakar mısınız yerken hiç acı bile gelmiyor. Urfa’da çocuklarımız uslu durmadığında ‘ağzına acı süreriz’ demiyoruz çünkü acı mükafattır. Ne diyoruz, ağzına tatlı süreriz diyoruz” dedi.

Her ilin en sevilen lezzetlerinin farklı çeşitlerinin yapıldığına dikkati çeken Beyazgül, ‘Bazı yerlerde bir ürün çok sevilince o ürünün her çeşidinin yapıldığını görmek mümkün oluyor. Karadeniz’e baktığımızda hamsiyi görüyoruz. Orada da hamsinin çeşitli çeşitlerde yemek ve tatlılarını görüyoruz. Karadenizliler için hamsi ne ise Şanlıurfalılar için de isot odur. İsot yapmak zahmetli bir iştir bazen Şanlıurfa’daki hanımlarımız kendi kuruttuğu isotu paylaşmak istemez. Hatta benden altın iste fakat isot isteme kelamlarını de duyabiliriz isot için. Bayanlar yaptıkları isotu birinci evvel çiğköfte de denerler. Şayet o isot hoşsa ve çiğköfte yenildikten sonra mideye dokunmazsa ona nazaran puanlama da yapılır” biçiminde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu